Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už několik let jsem uvažoval, že pojedu do Peru.

Teď jsem se konečně rozhodl.

 

V podstatě už od školních let se totiž zajímám o starobylé vyspělé civilizace. Fascinují mě říše, které vybudovali starověcí Egypťané, Sumerové a Chetité. Přečetl jsem všechny knížky Vojtěcha Zamarovského o antickém Řecku a Římu. Miluji obrázky Velké čínské zdi, kambodžského Angkor Wat nebo Mayských pyramid. V práci na mě každý den z pracovní plochy počítače kouká pohádkový Taj Mahál. No a doma pak tajemné Machu Picchu.

Má první výprava za těmito civilizacemi vedla do Řecka. Procházel jsem se po olympijském stadioně, nechal se fascinovat mystickou krásou Delf, opíral jsem se o Lví bránu v Mykénách. Zastavil jsem se i na Aeropagu u akropole slavných Atén. O rok později jsem se pak nechal okouzlit krásou Kréty a jejich mínojských paláců.

Na jaře 2000 jsem se rozhodl vyrazit za antikou do Itálie. Koloseum - nádhera. Ale nejvíce mě překvapily Pompeje. Tak krásně zachovalé město jsem nečekal. Při pohledu do některých uliček jsem skoro viděl jak se jimi sunou římské vozy tažené koňmi.

V roce 2000 jsem také se svou přítelkyní navštívil Egypt. Majestátnost a velikost pyramid se sfingou nebo chrámu Abú Simbel se nedá popsat. To se dá jedině zažít. Také rozlehlost a zachovalost chrámů v Karnaku a Luxoru na mě udělaly velký dojem. Největším zážitkem však pro mně bylo procházení se vnitřkem největší pyramidy (Chufuovy nebo též Cheopsovy). Když jsem šel v předklonu do královniny komnaty a díval se na tajemné otvory ve zdi zkoumané robotkem Upuaut...

Následovalo 2001 Kartágo, 2002 Trója a Efes v dnešním Turecku, 2005 trenčínský římský nápis, 2006 Stonehenge a 2009 dům Marca Pola v Benátkách. Egypt nebo Delfy už to sice nebyly, ale i tak to bylo krásné a zajímavé.

Všechny tyhle památky jsou ale v evropském prostoru - buď v Evropě samé nebo na území Římské říše. Je na čase se posunout dále - Peru, Mexiko, Čína, Indie, ...

 

Jako první jsem si tedy vybral Peru a začal plánovat cestu. Zvažoval jsem zda si jen nekoupit některou z levných letenek a nevyrazit tam s přáteli. Bohužel jsem nikoho nesehnal. Kolegům chyběl zájem nebo peníze. Také španělštinu nikdo neovládá a bez té cestovat po Peru se mi zdá velmi obtížné.

Takže cestovka. Sesumíroval jsem si co chci hlavně vidět: Určitě hlavní město, pak slavné jezero Titicaca a taky tu koloniální krásu města Cuzco. No ale hlavně ty nádherné kresby na planině Nazca co o nich píše Däniken. Bez nich by to nebylo ono. No a samozřejmě to úplně nejdůležitější - Machu Picchu.

Nakonec jsem si vybral Firo-tour. Jejich zájezd Peruánská odyssea má všechny výše vyjmenované věci v programu a cestovka na mně působí docela seriozně. Cena by sice mohla být nižší, ten příplatek za jednolůžkový pokoj se mi taky zrovna nelíbí, ale to pohodlí zajištěné cesty prostě něco stojí.

Takže vzhůru do Peru...

18.1.2010 

 

Náhledy fotografií ze složky Co jsem ještě neviděl