Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fujimori. Peruansky prezident japonskeho puvodu. Kdyz v roce 1990 prebiral vladu, byla zeme v krizi. Zhroucene hospodarstvi, velke oblasti Peru ovladane povstaleckymi organizacemi, spolecensky rozvrat. Cestovat po Peru bylo velmi nebezpecne.

Fujimori zavedl novou menu a zasadil se o reformu skolstvi a hospodarstvi. Zamestnanci a zivnostnici od te doby neplati dan. Ta zustala jen firmam se zamestnanci. Na druhou stranu ale jen statni zamestnanci dostanou duchod. Plat urednika je priblizne 1000 sol (7000 Kc), plat programatora 3000 sol.

Z Fujimoriho reforem, ktere vedly k politicke stabilite, spolecenske konzolidaci a k hospodarskemu rozkvetu, zije Peru dodnes.

Jeho hlavni prinos je ale jeste v necem jinem - dokazal zemi zbavit komunisticke teroristicke organizace Svetla stezka. Ta na prelomu 80. a 90. let ovladala rozsahla uzemi Peru a podnikala bombove atentaty v hlavnim meste. Fujimori ji ve velmi kratke dobe dokazal zcela zlikvidovat. Jeji sef Guzman dnes sedi na dozivoti.

A kdyz teroriste z organizace zvane MRTA obsadili japonske velvyslanectvi a drzeli 300 rukojmi, take nevyjednaval. Poslal tam specialni jednotky armady a ty zabily, ci spise zmasakrovaly vsech 69 teroristu. Pri zasahu zahynulo jedno rukojmi.

Od te doby je Peru bezpecnou zemi.

Neni tedy divu, ze Fujimoriho popularita se vznasela v oblacich a zvoleni na druhe funkcni obdobi (v roce 1995) bylo jednoznacnou zalezitosti. Jenze neco se zvrtlo. Fujimori vladl autokraticky, netrpel opozici, sem tam se ztratil nejaky ten novinar a nakonec se zapletl do korupce. V roce 2000 musel uprchnout ze zeme. V roce 2006 jej vsak Chile vydalo a od te doby Fujimori sedi ve vezeni.

Zajimave je, ze soucasnym prezidentem Peru je jisty Garcia (od roku 2006). Je to ale jeho druhe funkcni obdobi. Poprve byl prezidentem v letech 1985-1990 a je to tedy ten prezident, ktery privedl zemi na pokraj zhrouceni. Prave po nem prebiral zemi Fujimori.

Nove volby budou v roce 2011 a jednim z kandidatu je i Keiko, Fujimorova dcera. Napisy a plakaty s jejim jmenem jsou po Peru vsude.

Jinak dnesek byl dnem velkeho presunu. Absolvovali jsme 630 km dlouhou cestu do mesta Arequipa, 12 hodin v autobusu.

Protoze jsme dojizdeli uz za tmy, mel jsem moznost pozorovat hvezdy. Vite o tom, ze na jizni polokouli je Velky vuz opacne, tj. ojem dolu? Take Jizni kriz, nejjasnejsi souhvezdi na obloze, zname napriklad z australske vlajky, u nas neuvidite.

Na zaver dne jsem si v luxusni restauraci v Arequipe dal steak z lamy alpaky. Vynikajici!!

4.5.2010

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky NAZCA - AREQUIPA