Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Peru se utrhl kus ledovce a spadl do jezera. Vlna smetla několik lidí.

V Peru se pořád něco děje.

 

Obrovský kus ledovce, který se odtrhl a spadl do jezera Laguna 513 v peruánských Andách, vyvolal mohutnou přívalovou vlnu. Voda smetla a zranila nejméně pět osob a zaplavila několik desítek domů.

K sesuvu kusu ledovce došlo v neděli poblíž města Carhuaz asi 320 kilometrů severně od hlavního peruánského města Lima. Podle předběžných zpráv má odtržený kus ledovce rozměry 500x200 metrů a objem dva miliony kubických metrů. Jeho sjeti do jezera vyvolalo přívalovou vlnu, která se přelila přes 23 metrů vysoké hráze.

Jezero Laguna 513 slouží jako zásobník vody pro obyvatele oblasti Ancash. Vlna také zničila úpravnu vody pro 60 000 lidí.

Podle peruánských meteorologů je možné, že k uvolnění kusu ledovce došlo kvůli nedávným silným dešťům. V ledovci Hualcán je nyní trhlina 100 metrů dlouhá a 30 metrů široká. Úřady kvůli obavám z dalších odtržených kusů evakuovaly obyvatele údolí. Ohrožena jsou města Hualcán, Pariacaca, Obraje a Acopampa.

Národní hydrometeorologický úřad (ANA) ale oznámil, že jezerní hráze Laguny 513 jsou pevné a jejich protržení nehrozí. Varoval však před jiným jezerem: Palpacocha.

13.4.2010