Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arequipa. Rika se ji bile mesto, protoze jeji historicke jadro je postaveno prevazne z lavoveho bileho tufu. V okoli jsou totiz tri sopky (snad uz vyhasle): Pichu Pichu, El Misti a nejvyssi Chachani (6075 m). Jinak lezi Arequipa v nahorni plosine ve vysce cca 2400 m.

Nejblizsi a napohled nejkrasnejsi z techto sopek je El Misti. Je opravdu az mysticka, ozdobena, ostatne jako vsechny, snehovou pokryvkou na vrcholu. Lezi pouhych 17 km od centra mesta.

Rano tedy vedly me prvni kroky na strechu hotelu. Zde je mala terasa, ze ktere je mozne sopky pozorovat. Po par fotkach jsem se jeste v mezipatre zastavil na cajicek z koky. Je tady velmi doporucovany. Pry zahani unavu, zlepsuje aklimatizaci a vubec proste pomaha. A asi jo, protoze kdyz pisu tyhle radky, tak si pripadam takovy jakysi nabuzeny. Mozna to bude taky tim, ze jsem si dal odpoledne jeste jeden. Je fakt moc dobry. Skoda, ze je u nas zakazany...

Prohlidku mesta jsme tentokrat podnikli bez autobusu. Bylo to pesky vcelku blizko a autobus pry po vcerejsku potreboval odpocinek. Podle mne by spise potreboval klimatizaci. Ten, co jsme jim jezdili v Lime, ji mel.

Prohlidku Arequipy jsme zacali v malebnych uzsich ulickach okolo kostela Frantiskanu. Je to neco uplne jineho nez chude Pisco. Ulickami jsme dosli az na podloubimi lemovane hlavni namesti. Tomu vevodi, jak jinak, katedrala. Je samozrejme taky bila a je zajimave, ze nema jmeno. V rohu namesti je jeste zajimavy kostel La Campañia s nadherne barevnou kaplickou. Na jeji zdi je mimo jine i jmeno ceskeho jezuity Stanislava Kostky.

Nejzajimavejsi z Arequipy je vsak klaster Svate Kateriny. Je to mesto ve meste. Je to areal plny malych domu a uzkych ulicek pojmenovanych podle spanelskych mest. Ziji zde (i nyni) jeptisky, ktere nesmi mit zadny kontakt s okolim. Jsou zde prijimany od 12 let a mimo zdi klastera se dostanou jen pri nutnem lekarskem osetreni a pri volbach, ktere jsou v Peru povinne. Budovy v arealu jsou barevne rozliseny - pro novicky jsou bilosede, pro modlitby oranzove, obytne domecky sester maji zdi cervene. Uprostred je pak namesticko s budovami namodro. Dnes sester ubylo, takze obyvaji jen nejzapadnejsi cast klastera, kam pochopitelne turisti nemaji pristup.

Na samotnem meste Arequipa je videt, ze lide zde maji nejvyssi zivotni uroven v Peru. Vse je tady upravene, centrum prelidnene a doprava je tvorena snad jen taxiky. Staci se na chvili na chodniku zastavit a uz u tebe brzdi male zlute Daewoo.

V okoli Arequipy je take plno zajimavych mist. My jsme navstivili primestskou cast Yanahuara, kde maji nadherne palmove namesti a jeden z nejstarsich kolonialnich kostelu. V mistni restauraci jsem pak okusil specialitu - arequipskou ricni krevetu.

4.5.2010

 

Arequipa - náměstí

http://www.youtube.com/watch?v=zBswKnauSb4

 

Klášter Svaté Kateřiny

http://www.youtube.com/watch?v=FMXVzeoROVw

 

 

Náhledy fotografií ze složky AREQUIPA