Jdi na obsah Jdi na menu
 


V oblasti Machu Picchu a Cuzco jsou po velkých deštích sesuvy půdy.

Vlakové spojení je přerušeno a Machu Picchu uzavřeno.

 

Sakra práce. To je ale smůla. Zaplatil jsem zálohu a na druhý den se dozvím, že na Machu Picchu uvízlo 4000 turistů! Nemohou se dostat zpět do Cuzca, protože přístupová silnice, trať vlaku i stezka Inka trail jsou na několika místech zavaleny bahnem. Na jiném místě dokonce sesuvy půdy zabily 20 lidí. Bez střechy nad hlavou skončilo téměř 70 000 lidí. Turisté jsou všichni v pořádku.

Po dvou dnech turisty odvezly vrtulníky, ale Machu Picchu je uzavřené. Podle peruánské vlády to bude na několik měsíců. Musí opravit silnice a železnici a zabezpečit památku proti dalším sesuvům. Železniční společnost Peru Rail odhaduje, že bude potřeba dvou měsíců na opravu trati, kterou pro přístup na Machu Picchu používá 90 procent turistů a která denně do oblasti vyvezla 1000 lidí. Ostatní turisté chodili pěšky, což teď asi nepůjde. Jít několik dnů pěšky oblastí, kde hrozí sesuvy podmáčené půdy, už asi nebude atraktivní. Podle předsedy Obchodní komory v Cuzcu zůstalo samotné Machu Picchu naštěstí netknuté.

Tak kluci železniční peruánští šup šup. Fandím Vám ať to do konce dubna stihnete. Vždyť bez turistů by se Peru i Cuzcu špatně žilo. Je mi líto i těch lidí bez domova. Slibuji, že nakoupím spoustu suvenýrů...

1.2.2010

Jak vypadá katastrofa u Machu Picchu:

http://jerabek4.wz.cz/zasobnik4/udalosti.mp4

 

Jak to v Peru vypadá za normálního stavu:

http://jerabek4.wz.cz/zasobnik4/reportaz.mp4