Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dneska jsme vyrazili z Arequipy smerem dal do And. Nejprve nas autobus zacal stoupat do vysky 3900 metru nad morem, do oblasti zvane Patahuasi. Zde jsme mohli z dalky pozorovat vikune.

Vikuna je jeden ze zdejsich druhu lamy. Je z nich nejmensi a nejplassi. Abych je videl poradne, musel jsem poprve pouzit sve nove bryle do dalky.

O kus dal jsme si mohli, uz zblizka, prohlidnout dalsi dva druhy lam - alpaku a klasickou lamu. Cimsi se lisi, ale to je jedno. Na kazde nasi zastavce prodavaly mistni indianky vyrobky z jejich vlny.

Obraz krajiny se take zmenil. Zatimco u pobrezi se jednalo o poustni oblast, kde hory byly zcela hole, bez zivota, zde jsou hory porostle velmi ridkou travou. Prave tu spasaji ony tri druhy lam.

Jsou zde dokonce vyjimecne videt i mala jezirka a jakesi minibaziny. Kolem nich pak zelene pribyva. Je to tady opravdu krasna krajina, kdy dojem kazi jen odpadky podel cesty. Hovada lidi jsou proste vsude.

Vrcholem dne byla zastavka na vrcholu sedla Patapampa ve vysce 4910 metru nad morem. Je to vice nez je vyska alpskeho Mt. Blanc. Je to nejvyssi bod naseho putovani po Peru. Nekteri z vypravy vsak maji s touto vyskou problemy. Boli je hlava, picha je u srdce, je jim spatne od zaludku a nekteri maji dokonce az mdloby. Museli je do autobusu podpirat.

Ja jsem taky citil, ze nejsem zcela ready. Mel jsem napriklad jakesi neurcite tlaky v hlave a pocit opuchlych rukou (jako kdyz u nas na ture je mas stale u tela). Ale jsem tady nejmladsi hned po pruvodci...

Pote nasledoval sesup do vesnice Chivay. Zde jsem opet ochutnal alpaci masicko. Pred restauraci a vlastne i vsude kolem pozovaly male deti v indianskem obleceni s mladatkama lam. Nebyli ale vlezli, ochotne se nechaly vyfotografovat a cekaly, jestli jim nekdo neco da. Nezebraly. A byly rozkosne - jak lamy, tak deti.

Lide vubec jsou tady velmi prijemni. Obchodnici nejsou agresivni, jsou to dokonce vetsinou zeny. V restauracich a hotelich se vsichni na tebe neustale usmivaji a jsou ochotni s cimkoliv pomoci. A nic za to nechteji.

A drobny poznatek z restauraci: Pivo je tady drazsi nez Coca-cola! Ne jak u nas. 0,33l coly stoji v restauraci v Chivay 2 soly, male pivo 5 solu, velke 6 solu (42 Kc). A podobne to bylo i v Lime i v Arequipe.

Zaver dne patril koupani v termalnich pramenech ve vesnici La Calera. Horka voda je zde privadena do dvou venkovnich betonovych bazenu. Protoze se uz stmivalo, bylo to velmi romanticke - hory, hvezdy, voda tepla 39 C ...

 5.5.2010

 

pozorování Vikuní

http://www.youtube.com/watch?v=8tz9tH4rWt8

 

lamy Alpaka

http://www.youtube.com/watch?v=NUQEl_Yu4tU

 

 

Náhledy fotografií ze složky AREQUIPA - CHIVAY