Jdi na obsah Jdi na menu
 


Islandská sopka paralyzovala letecký provoz.

Doufám, že to můj let neohrozí.

 

Letecký provoz nad Evropou paralyzoval obrovský mrak vulkanického prachu. Ten se dostal do atmosféry po erupci sopky nacházející se pod islandským ledovcem Eyjafjallajökull.

Svá letiště ve čtvrtek 15.4.2010 postupně uzavřela Velká Británie, Irsko, skandinávské země, Nizozemsko a Belgie. Provoz zastavila i Paříž, Hamburg, Berlín, Ženeva a další evropská města. Problém je, že právě přes holandský Amsterdam jsem měl letět. Omezení vstoupilo v platnost 15.4.2010 ve 12 hodin a bude trvat minimálně do pátku 16.4.2010. Agentura pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol se obává, že vzdušný provoz zůstane silně omezen po dobu nejméně 48 hodin. Skandinávská letecká společnost SAS vyslovila obavy, že většina jejích strojů bude muset zůstat na zemi i několik dní.

Mluvčí letiště v Ruzyni Michaela Lagronová potvrdila, že v případě Prahy bylo ve čtvrtek 15.4.2010 odvoláno celkem 40 letů, z toho 17 od ČSA. Zrušeny byly mimo jiné i dva lety právě do Amsterdamu. V průběhu pátku 16.4.2010 by se oblak vulkanického prachu měl dostat až nad střední Evropu a tedy i ČR.

Není to žádná zbytečná panika. Při letu boeingu společnosti KLM směřujícího z Amsterdamu na Aljašku vypadly v prosinci 1989 naráz všechny čtyři motory. Stroj se dostal do oblaku sopečného prachu pocházejícího z vulkánu Mount Redoubt. Nicméně piloti byli zakrátko schopni pokračovat v letu. Motory boeingu byly ale silně poškozeny.

Nyní řádící vulkán se nachází přibližně 120 kilometrů východně od hlavního městě Islandu Reykjavíku a probudil se poprvé po dvou stech letech 21. března. Nejnovější erupce ze středečního rána vrhla do výšky jedenácti kilometrů obrovské množství sopečného prachu. Ten se rychle rozšířil nad severní Atlantik a Británii.

"Erupce jsou čím dál silnější, zároveň ale vulkán nechrlí žádnou lávu," řekl Armann Hoskuldsson, vulkanolog z Islandské univerzity. Tisíce hektarů okolního terénu je podle něj pokryto sopečným popelem. Na osm set obyvatel okolních vesnic muselo být proto dopraveno do bezpečí. Islandští vulkanologové se navíc obávají, že vulkán může přivést k životu nedalekou sopku Katla.

Vzhledem k tomu, že se oblak sopečného prachu dostal i do troposféry a spodní vrstvy stratosféry, mohou prachové částice nad Zemí zůstat i několik měsíců. Podobně jako po loňské erupci sopky na Aljašce ovlivní podle vulkanologů počasí v létě, které může být studenější a vlhčí.

Neexistují navíc žádné známky, že by se měl vulkán v nejbližší době uklidnit.

A já se tak těšil na horké léto...

15.4.2010